Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Puszyste jabłkowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam te delikatne placuszki z ciasta naleśnikowego :)

Puszyste jabłkowe placuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszyste jabłkowe placuszki

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste jabłkowe placuszki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę miksujemy dokładnie z mlekiem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki. Podajemy np. z cukrem pudrem.
Puszyste jabłkowe placuszki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę miksujemy dokładnie z mlekiem i żółtkami.
Puszyste jabłkowe placuszki
Dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Puszyste jabłkowe placuszki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy.

Tagi:

jajko jajka