Sposób przygotowania:
Mini naleśniki z jagodowym sosem
Do przygotowania mini naleśniczków użyłam silikonowych foremek na muffiny. Ciasto będzie puszyste i lekkie jeśli przygotujemy je w odpowiednio. Białka musimy oddzielić od żółtek. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Wsypujemy cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obroty. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy foremki na blaszce i nalewamy do nich ciasto tak 4/5 objętości. Pieczemy ok 15 minut, do zrumienienia. Naleśniki trochę urosną. Po wyjęciu ich z piekarniki ciasto opadnie. Miksujemy blenderem jagody, cukier oraz śmietanę. Z tak przygotowanym sosem podajemy mini naleśniki.