sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Mini naleśniki z jagodowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki nie muszą być nudne i wyłącznie smażone. Pieczone w piekarniku z foremkach na muffiny zyskują całkiem nowy smak.

Mini naleśniki z jagodowym sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini naleśniki z jagodowym sosem

 

  • 6 jajek
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1/4 szkl stopionego masła

 

  • jagodowy sos:
  • 1/2 szkl mrożonych jagód
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Mini naleśniki z jagodowym sosem
Do przygotowania mini naleśniczków użyłam silikonowych foremek na muffiny. Ciasto będzie puszyste i lekkie jeśli przygotujemy je w odpowiednio. Białka musimy oddzielić od żółtek. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Wsypujemy cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obroty. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy foremki na blaszce i nalewamy do nich ciasto tak 4/5 objętości. Pieczemy ok 15 minut, do zrumienienia. Naleśniki trochę urosną. Po wyjęciu ich z piekarniki ciasto opadnie. Miksujemy blenderem jagody, cukier oraz śmietanę. Z tak przygotowanym sosem podajemy mini naleśniki.
Mini naleśniki z jagodowym sosem
Ciasto nalewamy do 4/5 objętości foremek.
Mini naleśniki z jagodowym sosem
Pieczemy w piekarniku około 15 minut, do zrumienienia.