Sposób przygotowania:
Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej i 2 - 3 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę wsypujemy do miski, solimy, wlewamy wodę z masłem - mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( około 40 minut). Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i energicznie zagniatamy (około 5 - 8 minut, aż stanie się elastyczne).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożoną pergaminem, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 12 - 15 minut. Smacznego :)