Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste i mięciutkie w środku jak z białej mąki, te bułeczki będą hitem! Musicie mi wierzyć na słowo lub po prostu je upiec! :)

Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste

 

  • 8 sztuk po około 100 g/szt
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 300 - 350 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej i 2 - 3 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę wsypujemy do miski, solimy, wlewamy wodę z masłem - mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( około 40 minut). Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i energicznie zagniatamy (około 5 - 8 minut, aż stanie się elastyczne).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożoną pergaminem, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 12 - 15 minut. Smacznego :)
Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe składniki
Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką
Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
Wyrobione ciasto dzielimy na osiem części
Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
Formujemy bułeczki i układamy na blaszce

Tagi:

bułki