zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Puszyste pączki i donaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszyste i smaczne pączki. Dopiero po całkowitym wystudzeniu nadziewam marmoladą i obsypuję cukrem pudrem.

Puszyste pączki i donaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste pączki i donaty

 

  • 1 kg mąki
  • 5 żółtek + 2 całe jajka
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki alkoholu, ( u mnie rum)
  • szczypta soli
  • dżem , powidła, lub marmolada do nadziania pączków
  • olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)

 

Sposób przygotowania:

Puszyste pączki i donaty
Najpierw robię zaczyn, z drożdży, pół szklanki mleka, łyżki cukru, i trochę mąki. Odstawiam aby wyrósł, nakrywam ściereczką.

Po około 40 minutach jajka i zółtka ubijam razem z sola i cukrem. Mąkę przesiewam, dodaje ubite jajka, zaczyn, dodaje olej i rum, i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia ( ciasto ma podwoić swoją objętość)



Gotowe dzielę i delikatnie wałkuję. Wykrawam koła kubkiem lub specjalną obręczą. W pączkach z dziurką, wykrawam środkikieliszkiem. Znowu odstawiam aby porządnie wyrosły. Po tym czasie smażę pączki z obu stron na złoto, temp, 170 st C , trzeba uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka lub za niska.

Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.

Po całkowitym wystudzeniu nadziewam marmoladą, lukruję lub obsypuję pudrem. 
Puszyste pączki i donaty
Etap 1 Odstawiam aby wyrósł, nakrywam ściereczką.
Puszyste pączki i donaty
Etap 2 Wykrawam koła kubkiem lub specjalną obręczą. W pączkach z dziurką, wykrawam środki kieliszkiem.
Puszyste pączki i donaty
Etap 3 Po tym czasie smażę pączki z obu stron na złoto, temp, 170 st C ,
Puszyste pączki i donaty
Etap 4 Po całkowitym wystudzeniu nadziewam marmoladą, lukruję lub obsypuję pudrem.