Sposób przygotowania:
Puszyste pączki i donaty
Najpierw robię zaczyn, z drożdży, pół szklanki mleka, łyżki cukru, i trochę mąki. Odstawiam aby wyrósł, nakrywam ściereczką.
Po około 40 minutach jajka i zółtka ubijam razem z sola i cukrem. Mąkę przesiewam, dodaje ubite jajka, zaczyn, dodaje olej i rum, i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia ( ciasto ma podwoić swoją objętość)
Gotowe dzielę i delikatnie wałkuję. Wykrawam koła kubkiem lub specjalną obręczą. W pączkach z dziurką, wykrawam środkikieliszkiem. Znowu odstawiam aby porządnie wyrosły. Po tym czasie smażę pączki z obu stron na złoto, temp, 170 st C , trzeba uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka lub za niska.
Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.
Po całkowitym wystudzeniu nadziewam marmoladą, lukruję lub obsypuję pudrem.
Po około 40 minutach jajka i zółtka ubijam razem z sola i cukrem. Mąkę przesiewam, dodaje ubite jajka, zaczyn, dodaje olej i rum, i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia ( ciasto ma podwoić swoją objętość)
Gotowe dzielę i delikatnie wałkuję. Wykrawam koła kubkiem lub specjalną obręczą. W pączkach z dziurką, wykrawam środkikieliszkiem. Znowu odstawiam aby porządnie wyrosły. Po tym czasie smażę pączki z obu stron na złoto, temp, 170 st C , trzeba uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka lub za niska.
Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.
Po całkowitym wystudzeniu nadziewam marmoladą, lukruję lub obsypuję pudrem.