Sposób przygotowania:
Domowe tradycyjne pączki
Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki a następnie przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki a następnie przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Netka