cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Puszyste placki na maślance na słodko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste placki na maślance serwowane na słodko: z jogurtem greckim, domowym dżemem truskawkowym i świeżymi poziomkami.

Puszyste placki na maślance na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste placki na maślance na słodko

Składniki na ciasto

  • 200 g maślanki naturalnej
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

Dodatki

  • jogurt grecki
  • dżem truskawkowy
  • garść świeżych poziomek
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Puszyste placki na maślance na słodko
Krok 1: Do miski wlej maślankę, wbij jajka, wsyp cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników, następnie dodaj łyżkę oleju.

Krok 2: Patelnię rozgrzej (średni ogień) i wlej odrobinę oleju (ok. 2 łyżki). Ciasto wykładaj łyżką i smaż placki z obu stron aż będą rumiane. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3: Kilka placków wyłóż na talerz, wyłóż łyżkę jogurtu greckiego oraz dżem truskawkowy. Możesz serwować je z dowolnymi owocami sezonowymi.
Puszyste placki na maślance na słodko
Maślankę wymieszaj z jajkami oraz cukrem
Puszyste placki na maślance na słodko
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą
Puszyste placki na maślance na słodko
Placki wykładaj łyżką na patelnię i smaż na suchej lub na niewielkiej ilości oleju
Puszyste placki na maślance na słodko
Placki odwracaj, kiedy będą rumiane.