AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W gorące dni przychodzi ochota na orzeźwienie. Dzisiaj sernik, który łączy w sobie świeżość cytryny i słodycz truskawki, a to wszystko uzupełnione jest serkiem mascarpone, który dodaje lekkości.

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno

 

  • delicje szampańskie o smaku truskawkowym
  • 500 g sera mascarpone
  • 450 ml jogurtu naturalnego
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno

I

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno
Delicje szampańskie doskonale nadają się jak uzupełnienie sernika, bo nadają słodyczy.

Galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Odstaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia.

Dno tortownicy (u mnie 26cm) wyłóż na wszelki wypadek folią aluminiową, a na niej ułóż biszkopty.

II

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno
Trzy podstawowe składniki sernika to ser mascarpone, jogurt naturalny i galaretka cytrynowa.

Pół kilograma truskawek umyj, odszypułkuj i przekrój na połowy.

Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć do wysokiego naczynia przełóż ser mascarpone i jogurt. Zmiksuj na jednolitą masę.

Na koniec pomału wlej galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj.

III

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno
Część masy z truskawkami, aby ładnie prezentowały się po przekrojeniu.

Podziel masę serową na dwie części. Jedną część wylej na biszkopty i powciskaj połówki truskawek.

IV

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno
Sernik musi się dobrze schłodzić przed zalaniem galaretką.

Na wciśnięte truskawki wylej drugą część masy i wyrównaj na wierzchu. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na 1h czasu.

V

Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimno
Gotowy sernik zalany galaretką najlepiej jak będzie się chłodził całą noc w lodówce.

W międzyczasie gdy sernik się chłodzi w 400 ml wrzącej wody rozpuść galaretkę truskawkową i odstaw do wystudzenia. Pozostałe truskawki umyj i oczyść a następnie pokrój w plasterki.

Gdy sernik już się schłodzi i zastygnie, wyjmij z lodówki i udekoruj na wierzchu truskawkami i zalej chłodną już galaretką. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!