Sposób przygotowania:
Truskawkowo - cytrynowy sernik na zimnoI
Galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Odstaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia.
Dno tortownicy (u mnie 26cm) wyłóż na wszelki wypadek folią aluminiową, a na niej ułóż biszkopty.
II
Pół kilograma truskawek umyj, odszypułkuj i przekrój na połowy.
Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć do wysokiego naczynia przełóż ser mascarpone i jogurt. Zmiksuj na jednolitą masę.
Na koniec pomału wlej galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj.
III
Podziel masę serową na dwie części. Jedną część wylej na biszkopty i powciskaj połówki truskawek.
IV
Na wciśnięte truskawki wylej drugą część masy i wyrównaj na wierzchu. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na 1h czasu.
V
W międzyczasie gdy sernik się chłodzi w 400 ml wrzącej wody rozpuść galaretkę truskawkową i odstaw do wystudzenia. Pozostałe truskawki umyj i oczyść a następnie pokrój w plasterki.
Gdy sernik już się schłodzi i zastygnie, wyjmij z lodówki i udekoruj na wierzchu truskawkami i zalej chłodną już galaretką. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
SylaUla