halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Puszyste placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki które zawsze wychodzą pyszne

Puszyste placki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste placki ziemniaczane

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę obieramy ,płuczemy i ścieramy na tarce lub trzemy robotem. Do startych ziemniaków dodajemy 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną i zwykłą ,przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy białka z szczyptą soli , gotową pianę delikatnie łączymy z masą ziemniaczaną. Na nagrzaną patelnię z olejem wkładamy łyżką porcję masy ziemniaczanej i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące z ulubionym sosem ,gulaszem ,gęstą śmietaną lub posypane cukrem jak kto lubi.
Puszyste placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki i cebulę myjemy i trzemy na tarce
Puszyste placki ziemniaczane
Do startych ziemniaków dodajemy jaja, mąkę i przyprawy
Puszyste placki ziemniaczane
Na gorącą patelnię nakładamy porcjami masę ziemniaczaną i smażymy
Puszyste placki ziemniaczane
Upieczone placki wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu