nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie w przygotowaniu słodkie racuszki, smażone placuszki z mąki żytniej z gruszką i z dodatkiem wiórków kokosowych.

Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi

 

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta imbiru
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi
W misce wymieszać razem za pomocą trzepaczki żytnią mąkę, jajka, wodę, cukier, sodę i szczyptę imbiru. Gruszki obrać i pokroić w kosteczkę. Do wymieszanych w misce składników dodać pokrojone gruszki i dosypać wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie zamieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje surowego jeszcze ciasta na racuszki. Smażyć racuszki na niedużym ogniu z obu stron. Usmażone racuszki przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone racuszki można posypać cukrem pudrem.
Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi
Wszystkie składniki na racuszki z dodatkiem pokrojonych gruszek i wiórek kokosowych.
Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi
Gotowe surowe jeszcze ciasto na racuszki przed smażeniem.
Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi
Racuszki podczas smażenia na patelni z olejem na niedużym ogniu.

Tagi:

jajko jajka