Sposób przygotowania:
Puszysty omlet śniadaniowy
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy je na sztywno z solą, potem dodajemy po jednym żółtku, chwilę ubijamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę z sodą. Dosypujemy rodzynki, żurawinę i delikatnie mieszamy. Na małej patelni rozgrzewamy olej (musi być nim delikatnie wysmarowana, podobnie jak do smażenia naleśników), zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczną. Smażymy tak długo, aż zauważymy, że jest dobrze ścięty na brzegach. Wtedy odwracamy go, najlepiej taką metodą: przekładamy omlet na talerz, przykładamy do niego patelnię i odwracamy wszystko na drugą stronę (ostrożnie, aby się nie poparzyć)- wtedy omlet na pewno nie ulegnie uszkodzeniu. Gotowy omlet podajemy polany miodem lub syropem klonowym. Najlepiej smakuje popijany mlekiem, maślanką lub kefirem. Smacznego!