domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Puszysty snikers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Snikers na kruchym cieście do mnie nie przemawia, nie lubię czekać 2 dni, na spróbowanie ciasta, zbyt wielkim łasuchem jestem. Moja wersja snikersa.

Puszysty snikers

Składniki:

Puszysty snikers

Biszkopt

 

 

  • 1/4 szklanki cukru;

 

 

  • 1 szklanka wystudzonej herbaty;

 

  • 2/3 szklanki oleju;

 

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Krem budyniowy

 

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem

 

Orzechowy karmel:

 

 

 

  • 1/4 szklanki cukru;

Dodatkowo:

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych

 

  • puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny)

Sposób przygotowania:

Puszysty snikers

Biszkopt:

W wysokiej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać płynny miód, herbatę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olej i zmiksować. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą.
Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku w temp. 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy

W szklance mleka rozmieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek, cały czas mieszając. Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając, aż do uzyskania kremu.

Orzechowy karmel

Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu, aż karmel będzie gęsty.

Składanie ciasta

Na pierwszy blat wykładamy powidła, rozsmarowujemy je na całym blacie. Wykładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy kajmakiem, a na kajmaku rozsmarowujemy karmel orzechowy. Lekko schłodzić w lodówce


Tagi:

jajko jajka