zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pychotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szybki i prosty deserek do kawy. Naprawdę polecam, szybko się robi i dobrze smakuje.

Pychotka

Składniki:

Pychotka

 

  • NA POLEWĘ:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • wiórki kokosowe lub posypka do ciasta
  • NA MASĘ
  • 1 litr mleka
  • 1i1/3 szklanki kaszy manny ( błyskawiczna )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 4-6 paczek herbatników typu petitki ( ilość paczek zależy od wielkości blaszki )

Sposób przygotowania:

Pychotka
Składniki na polewę roztapiamy na małym gazie.

Układamy na dnie blach jedną warstwę ciastek.

Gotujemy masę: W garnku zagotowujemy mleko z margaryną, cukrami i kakao, od czasu do czasu mieszając, gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i cały czas mieszamy aby nie powstały z kaszy grudki. Gotujemy około 5 minut i cały czas mieszamy. Gorącą masę wykładamy na ciastka, równo rozsmarowujemy, przykrywamy warstwą herbatników i zalewamy polewą. Posypujemy niewielką ilością wiórków kokosowych ( jeśli ktoś lubi wiórki to śmiało może posypać obficie ) lub posypką do ciasta.

Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia a potem na godzinkę do lodówki. PYCHOTKĘ KROIMY MIĘDZY CIASTKAMI.