anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Pychotka owocowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny placek, polecam każdemu

Pychotka owocowa

Składniki:

Pychotka owocowa

 

  • I MASA:
  • 20 dag margaryny Palma
  • 20 dag cukru
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 20 mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • II MASA:
  • 6 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • migdały do posypania
  • III MASA MALINOWA:
  • 1/2 kg malin mrożonych
  • 2 galaretki malinowe
  • 2,5 szkl. wody
  • IV MASA:
  • 3-4 szkl. kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cukier waniliowy
  • 2,5 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Pychotka owocowa
I MASA: Margarynę, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy - to wszystko ubić razem na masę i dodać do tego mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Podzielić powstałą masę na dwie części. Następnie z białek, cukru pudru i łyżeczki octu ubić masę i rozsmarować ją na tych dwóch plackach. Następnie oba placki posypać migdałami. Oba upiec w temp. 200st. Masa owocowa: 2 galaretki czerwone malinowe rozpuścić w 2,5 szkl. wody. Jak galaretka zacznie się siadać, wsypać do niej owoce i wszystko razem zmiksować na gęstą masę. Następnie: 3-4 szkl. kremówki 36% ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru pudru i 1/2 opakowania cukru waniliowego i to ubić na sztywno. Osobno: 2,5 łyżki żelatyny zalać trochę zimną wodą, żeby się proszek rozmieszał i napęczniał, potem do szklanki zalać mniejsze pół szkl. wrzącej wody. Tak zrobioną żelatynę wlać do masy z kremówki. Układać: Pierwszy placek rozsmarować połową masy z kremówek, następnie cały mus malinowy, na to resztę masy kremówki i na koniec drugi placek.