margot

margot

Kuchcik
[Przepisów: 5]

pyry z gzikiem po poznańsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

poznańska potrawa, łatwa, szybka, tania i pyszna :)

pyry z gzikiem po poznańsku

Składniki:

pyry z gzikiem po poznańsku

 

Sposób przygotowania:

pyry z gzikiem po poznańsku
Pyry, czyli ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, czyli w łupinach, bez soli.W między czasie przygotowujemy gzik.
Rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy bardzo drobniutko pokrojoną cebulkę, można dodać także szczypiorek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz śmietanę i mieszamy dokładnie wszystko razem.
Pyrki po ugotowaniu (uważajmy, żeby nie były za miękkie), kroimy na pół,(można obrać lub podawać w mundurkach) kładziemy na talerzu, lekko solimy, nakładamy na nie odrobinę masła, obok kładziemy wielki kleks gziku i danie gotowe.
Szybko, tanio i pożywnie.
Smacznego!
Ps. gzik można modyfikować według uznania , dodać np.natkę pietruszki, koperek, czosnek,posiekaną rzodkiewkę, różnego rodzaju zioła, itp., jak kto lubi...