AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Pyry z wiosennym gzikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Pierwszy raz zrobiłam pyry z gzikiem po obejrzeniu Kuchennych rewolucji.

Pyry z wiosennym gzikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyry z wiosennym gzikiem

 

 

  • 0,5 kg twarogu (dwie kostki)
  • duży kubek śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pyry z wiosennym gzikiem
Ziemniaki dokładnie wyszorować. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Ugotować w mundurkach.Szczypiorek, koperek i rzodkiewki umyć, pokroić. Wrzucić do miski.Rozkruszyć twaróg, dodać do zieleniny i rzodkiewek.Śmietanę wlać co miski z twarogiem, dodać sól i pieprz. Wymieszać.Ugotowane ziemniaki wyjąć na talerze, obrać, przekroić na pół, podawać z gzikiem.
Pyry z wiosennym gzikiem
Aby ziemniaki równo się ugotowały muszą być podobnej wielkości.
Pyry z wiosennym gzikiem
Twaróg kruszymy, siekamy koperek i szczypiorek, rzodkiewki kroimy.
Pyry z wiosennym gzikiem
Do twarogu, zieleniny i rzodkiewek dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pyry z wiosennym gzikiem
Gotowy gzik - twarożek ze śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami.