Gurku

Gurku

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pyszna Beza Pavlovej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne połączenie niesamowitej słodyczy bezy z kwaśnymi, aromatycznymi owocami. Deser prezentuje się niezwykle ekskluzywnie chociaż jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Pyszna Beza Pavlovej

Składniki:

Pyszna Beza Pavlovej

Składniki bezy

  • 8 białek jajek
  • 500 gram cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego (sprawia, że beza ma delikatne, sprężyste wnętrze)
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej

Składniki dekoracji

Sposób przygotowania:

Pyszna Beza Pavlovej
Przygotowanie: Ubij białka dodając powoli cukier po łyżce. Pod koniec ubijania należy dodać mąkę kukurydzianą oraz ocet winny. Ubitą masę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem (tworzymy okrąg o średnicy ok. 25cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni, a po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 125 stopni. Pieczemy godzinę, a po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Po wystygnięciu przekładamy na paterę i dekorujemy ubitą śmietaną oraz owocami.

Ja lubię część malin zmiksować (przecieram je przez gazę, żeby usunąć pesteczki) i polewam nimi bezę. Możemy również upiec małe beziki, wtedy pieczemy.

Zasada przygotowania jest taka sama, tylko czas pieczenia wynosi około 40 minut.