bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Czekoladowa Pavlova

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wg Nigelli Lawson ale przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej .

Czekoladowa Pavlova

Składniki:

Czekoladowa Pavlova

 

  • 6 bialek
  • 300 g cukru
  • łyzeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyzeczke mąki kartoflanej
  • 50 g startej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe
  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowa Pavlova
6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru i ubjać dlaej na sztywno. Potem dodac łyżeczkę mąki kartoflanej, czekolade, kakao i łyżeczkę octu. Wymeiszac recznie delikatnie. Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzac piekarnik do 180st. Wstawić do pieca w 180st i po 5 min przykręcić tempetarurę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (mozna dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą.

Tagi:

czekolada