mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pyszna brukselka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna brukselka w sam raz do obiadu.

Pyszna brukselka

Składniki:

Pyszna brukselka

 

  • 1/2 kg małej brukselki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżki przyprawy curry
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Pyszna brukselka
Na początku brukselkę należy oczyścić z zewnętrzynych liści, umyć, osuszyć i poodcinać ogonki.
Następnie przekroić każdą małą kapustkę na pół.
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić na nią pokrojoną brukselkę. Na patelnię wlać trochę wody i smażyć na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając łyżką.
Kiedy brukselka będzie już miękka doprawić ją do smaku solą.
Następnie dodać śmietanę i przyprawę carry.Całość dokładnie wymieszać.
Gotową brukselkę podawać na gorąco. Najlepiej smakuje z białym lub ciemnym ryżem, ale można ją podawać także według własnego uznania.
Smacznego.