Sposób przygotowania:
Pyszna pizza z prodiża
Przygotowanie ciasta: 1. Robimy zaczyn w następujący sposób: do 150 ml ciepłej wody dodajemy drożdże, 2 łyżeczki mąki oraz 0,5 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. 2. Zaczyn wlewamy do 250 g mąki, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy/oleju. Wszystko mieszamy i ugniatamy ciasto przez 15 min. Jeżeli się klei należy dodać więcej mąki. Ciasto odstawiamy na min. 1,5h w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Powinno urosnąć. 3. Po 1,5 h ciasto dzielimy na 3 mniej więcej równe części (wyjdą 3 placki do prodiża). 4. Ugniatamy ciasto na 1 placek. Podsypujemy mąką, aby się nie kleiło. 5. Rozciągamy ciasto i rozkładamy w prodiżu (wcześniej smarujemy spód prodiża margaryną), zawijamy brzegi, aby były trochę grubsze niż środek, zostawiamy na ok. 10 min. 6. Ciasto pieczemy ok. 20 min bez dodatków. 7. Po 20 min wyłączamy pieczenie. Smarujemy pizzę keczupem z majonezem. Dodajemy dodatki, na wierzchu powinien być starty żółty ser. 8. Pieczemy pizzę z dodatkami przez kolejne ok. 15-20 min. 9. Gotowe :) Pozostałe 2 placki mogą być skomponowane całkowicie inaczej, jednak sposób pieczenia pozostaje ten sam :)