Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka po mojemu
Należy przygotować wszystkie niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą, oddzielić białka od żółtek, z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli, piana musi być lśniąca i gładka, po odwróceniu naczynia nie powinna się wydostać poza naczynie, pod koniec dodawać ubijania należy dodać cukier, następnie dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać na tym etapie nie powinno się miksować ciasta. Nagrzać piekarnik. Piec ciasto w tortownicy około 40-50 minut w temperaturze około 180-190 stopni C. Biszkopt wyjąć, ostudzić. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Na biszkopt wyłożyć mus jabłkowy- gotowy, lub wykonany wcześniej z jabłek, na wierzch wyłożyć ubitą na sztywno śmietankę i poukładać herbatniki. Wykonać lukier: cukier puder (szklanka) wsypać do miski. Dodać do niego sok z cytryny i gorącą wodę i utrzeć całość mikserem. Posmarować lukrem i posypać posypką kolorową.