Sposób przygotowania:
Pyszna truskawkowa tarta
Na początku mąkę, miękkie masło, 50 g cukru pudru, żółtko, śmietanę i sól zagnieść na ciasto i dokładnie wyrobić. Następnie wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ciasto przez 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu (nie wyjmować ciasta z formy), cienko posmarować ciasto na wierzchu dżemem truskawkowym. Następnie ubić śmietanę z pozostałymi 50 g cukru pudru i wyłożyć ubitą śmietanę na dżem. Na pianę poukładać kawałki truskawek. Truskawki zalać lekko tężejącą galaretką. Gotową tartę odstawić do lodówki na jakąś godzinkę, aby galaretka zastygła. Smacznego.