haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromat prawdziwych leśnych grzybów, delikatna, kremowa konsystencja śmietankowe wykończenie - tak w krótkich słowach można opisać ta wyjątkową zupę! Polecam!

Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów

 

  • 2 garści suszonych grzybów (ja miałam słoik po dżemie podgrzybków)
  • 1 udo z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki kremówki

Sposób przygotowania:

Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów
1. Grzyby namoczyłam na kilka godzin, odcedziłam na sicie i dobrze wypłukałam.

2. Udko z kurczaka umyłam, zalałam wodą i zagotowałam.

3. Marchewkę i pietruszkę obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było zmiksować.

4. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju.

5. Do gotującego się kurczaka dorzuciłam cebulę i warzywa, seler naciowy (umyty i pokrojony na kawałki). Gotowałam około 20 minut aż mięso było miękkie. Wtedy je wyjęłam i dorzuciłam grzyby.

Gotowałam następną godzinę.

6. Wyjęłam seler naciowy i kilka grzybków. Seler wyrzuciłam, a grzybki odłożyłam do dekoracji. Resztę zmiksowałam na krem i dodałam kremówkę. 

7. Na talerzu zupę udekorowałam posiekaną natką pietruszki i grzybkami. Podałam ze świeżo upieczonym chlebem pełnoziarnistym.
Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów
Cebule pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju.
Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów
Na kurczaku z warzywami ugotowałam rosół.
Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów
Grzyby namoczyłam na kilka godzin i dobrzewypłukałam.
Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów
Grzybki dorzuciłam do rosołu i gotowałam około godzinę.
Pyszna zupa-krem z suszonych grzybów
Zupę zmiksowałam i dodałam kremówkę.