Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Indyjski krem z kurczaka i grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Niebanalne połączenie indyjskich przypraw z kurczakiem i grzybami w prostej i pysznej zupie krem, sprawia, że może ona stać się bardzo ciekawa propozycją świątecznego obiadu, polecam.

Indyjski krem z kurczaka i grzybów

Składniki:

Indyjski krem z kurczaka i grzybów

 

  • 3 nogi z kurczaka
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • 2 szklanki mrożonych grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 marchewka
  • ½ pora
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • ½ papryki chilli
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • Woda
  • Sól
  • Garść świeżych liści kolendry (ewentualnie pietruszki )

Sposób przygotowania:

Indyjski krem z kurczaka i grzybów
Grzyby suszone zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 15 minut. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 1 minutę wszystkie przyprawy. Do przypraw dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora i smażmy kolejne 5 minut.

Kiedy marchewka z porem lekko się zeszklą do garnka dodajemy kurczaka i grzyby mrożone i smażymy do momentu zarumienienia się mięsa. Kiedy kurczak nabierze koloru dodajemy suszone grzyby w raz z wodą i uzupełnimy wodą, tak aby przykryła ona mięso. Gotujemy około 45-60 minut.

Kiedy mięso będzie już ugotowane wyjmujemy je z garnka i obieramy z kości i skóry, dzielimy na kawałki i przekładamy z powrotem do garnka. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Z powrotem wstawiamy go na ogniu i gotujemy jeszcze 1 5 minut aby odparować nadmiar płynu.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę serwujmy z kleksem ze śmietany posypaną posiekaną kolendrą (ewentualnie pietruszką ).

Smacznego.