agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Zupa krem z grzybów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna zupa krem z użyciem świeżych i skuszonych grzybów. Kolejny mój przepis na wykorzystanie leśnych zbiorów :)

Zupa krem z grzybów

Składniki:

Zupa krem z grzybów

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z grzybów

ETAP 1:

Zupa krem z grzybów
W okresie gdy w lesie nie ma grzybów wykorzystuję grzyby w soli ze słoika

W sezonie używamy grzybów świeżych a poza nim mrożonych lub ze słoiczka.

Grzyby pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać tymianek oraz sól i pieprz do smaku.

ETAP 2:

Zupa krem z grzybów
Suszone grzyby wzbogacą smak zupy grzybowej

Namoczone wcześniej (w niewielkiej ilości wody) grzybki kroimy w paseczki. Grzybowy wywar zostawiamy.

ETAP 3:

Zupa krem z grzybów
Cebulkę podsmażamy na maśle do momentu zarumienienia

Cebulkę kroimy w wiórki i zarumieniamy z masłem klarowanym na patelni. Na każdą porcję zupy odkładamy odrobinę podsmażonej cebulki.

ETAP 4:

Zupa krem z grzybów
Grzyby i część cebuli miksujemy na gładką masę

Podsmażone grzyby i cebulę miksujemy. Dodajemy szczyptę gałki, wywar warzywny i grzybowy.

ETAP 5:

Zupa krem z grzybów
Grzanki najlepiej robić z pieczywa tostowego

Z pokrojonego w kostkę pieczywa robimy grzanki, które stanowią dodatek do zupy krem.

ETAP 6:

Zupa krem z grzybów
Zupę krem zabielamy kwaśną śmietaną i podajemy z grzankami.

Do każdej miseczki wkładamy po troszkę podsmażonej cebulki i pokrojone suszone grzybki. Zalewamy kremem i zabielamy śmietaną