SUPERPRZEPIS

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Pyszna i sycąca zupa. Idealna na chłodne dni. Podana z z makaronowymi koszyczkami, więc tak trochę nietypowo. Zróbcie koniecznie. Smacznego.

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Na koszyczki:

  • 15 dag makaronu nitki
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • 15 dag wędliny
  • 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • pieprz czarny mielony do smaku

Na zupę:

  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 20 daj gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:

  • świeża natka pietruszki według uznania
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Wykonanie masy na koszyczki:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Z podanych składników wykonujemy masę na koszyczki.

Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę i ser żółty, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.

Do pieczenia:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Masę na koszyczki przekładamy do formy do muffinek.

Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.

Pieczenie:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Następnie koszyczki pieczemy do zrumienienia.

Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.

Warzywa na zupę:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Przygotowujemy warzywa, obieramy, myjemy i kroimy.

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.

Gotujemy zupę:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Następnie z podnaych składników gotujemy zupę.

W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podanie:

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Gotową zupę podajmy z makaronowymi koszyczkami i natką pietruszki.

Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.