Sposób przygotowania:
Krem z ziemniaków i suszonych grzybówETAP 1:
Grzyby dokładnie opłukać, przełożyć do rondelka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości.
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę.
Cebulę usmażyć lekko rumieniąc. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć.
ETAP 2:
Pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka z cebulą.
ETAP 3:
Wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól.
ETAP 4:
Ugotowane grzyby pokroić, przełożyć do garnka oraz wlać wywar w którym się gotowały.
Zagotować pod przykryciem i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć z garnka liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Całość zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.
Zupę podawać z grzankami, obficie posypaną posiekaną natka pietruszki.
Magdalena88
SylaUla
anemon
Szeptucha
anemon
Mam nadzieję, że zupa Ci smakowała, bo nam bardzo.
Szeptucha