anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczna, aromatyczna, gęsta i kremowa zupa z ziemniaków z niewielką ilością suszonych grzybów.

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów

Składniki:

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów

 

 

  • DO PODANIA:
  • grzanki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów

ETAP 1:

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów
Cebulę usmażyć na rozgrzanym maśle i oliwie.

Grzyby dokładnie opłukać, przełożyć do rondelka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości.
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę.

Cebulę usmażyć lekko rumieniąc. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć.

ETAP 2:

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów
Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka z cebulą.

ETAP 3:

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów
Warzywa zalać bulionem drobiowym i gotować.

Wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól.

ETAP 4:

Krem z ziemniaków i suszonych grzybów
Osobno ugotowane suszone grzyby pokroić.

Ugotowane grzyby pokroić, przełożyć do garnka oraz wlać wywar w którym się gotowały.

Zagotować pod przykryciem i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Wyjąć z garnka liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Całość zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.

Zupę podawać z grzankami, obficie posypaną posiekaną natka pietruszki.


Tagi:

zupa zupa krem