Sposób przygotowania:
Jesienna zupa paprykowa z sosem słodko-kwaśnym
Kostki bulionowe zalewamy wodą (1 l) i zagotowujemy. Odkładamy jedną czerwoną paprykę. Resztę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu.
Dokładamy jeszcze ziemniaki oraz marchew. Gdy warzywa zmiękną blendujemy.
Pozostałą paprykę kroimy w paski. Pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy do zupy.
Dokładamy kukurydzę. Gotujemy ok. 10 minut. Dolewamy sos i śmietanę.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Doprawiamy jeszcze słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Dokładamy jeszcze ziemniaki oraz marchew. Gdy warzywa zmiękną blendujemy.
Pozostałą paprykę kroimy w paski. Pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy do zupy.
Dokładamy kukurydzę. Gotujemy ok. 10 minut. Dolewamy sos i śmietanę.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Doprawiamy jeszcze słodką papryką i ziołami prowansalskimi.