Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Jesienna zupa paprykowa z sosem słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupę robię często w sezonie jesiennym, kiedy sezonowe warzywa są w miarę tanie. Sos słodko-kwaśny nadaje jej ciekawego smaku.

Jesienna zupa paprykowa z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Jesienna zupa paprykowa z sosem słodko-kwaśnym

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa paprykowa z sosem słodko-kwaśnym
Kostki bulionowe zalewamy wodą (1 l) i zagotowujemy. Odkładamy jedną czerwoną paprykę. Resztę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu.

Dokładamy jeszcze ziemniaki oraz marchew. Gdy warzywa zmiękną blendujemy.

Pozostałą paprykę kroimy w paski. Pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy do zupy.

Dokładamy kukurydzę. Gotujemy ok. 10 minut. Dolewamy sos i śmietanę.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Doprawiamy jeszcze słodką papryką i ziołami prowansalskimi. 

Tagi:

papryka