Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa paprykowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pikantna zupa paprykowa z ryżem to sycące danie na jesienne i zimowe dni. Zupa w przygotowaniu jest prosta i szybka.

Zupa paprykowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa paprykowa z ryżem

 

  • 600 g papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g ryżu - do podania
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa z ryżem
Cebulę i czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę, czosnek , papryką i kiełbasa kroimy w kostkę - paprykę w dużą. Marchewkę kroimy w talarki. W dużym szerokie rondlu podsmażamy kiełbasę, dodajemy pokrojoną cebule,czosnek i marchewkę i wszystko przesmażamy 5 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną, dodajemy łyżkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej - przesmażamy 5 minut. Zalewamy całość bulionem, dodajemy pomidory i koncentrat i gotujemy 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz paprykami. Ryż gotujemy na sypko. Do miseczek przekładamy ryż, zalewamy gorącą zupą, dekorujemy szczypiorkiem.
Zupa paprykowa z ryżem
do podsmażionej kiełbasy dodajemy cebulę czosnek i marchwkę
Zupa paprykowa z ryżem
następnie po kilku minutach dodajemy paprykę
Zupa paprykowa z ryżem
następnie dodajemy paprykę mieloną ostrą i słodką
Zupa paprykowa z ryżem
zalewamy bulionem, dodajemy pomidory i koncentrat i gotujemy