Sposób przygotowania:
Pyszna zupa z groszkiem
Udka z kurczaka umyć, zalać wodą (tak 2,5 litra), zagotować, posolić i gotować na bardzo małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie w razie potrzeby zbieramy szumowiny. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na złoto. Po godzinie do wywaru dodajemy obraną włoszczyznę,boczek, ziarna pieprzu i ziela, i gotujemy przez kojejne pół godziny. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę oraz marchew posiekaną na plastry. Gotujemy do miękkości warzyw, a w międzyczasie po około 10 min. od wrzucenia ziemniaków dodajemy groszek. Gdy warzywa są miękkie możemy już część włoszczyzny i mięsa wyjąc ( kawałki kurczaka można też dodać do zupki)W miseczce mascarpone mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, wegetą oraz suszoną natką. Smacznego :)