Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pyszna zupka jarzynowa Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, pełna witamin zupka.

Pyszna zupka jarzynowa Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna zupka jarzynowa Edzi

 

  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 4 spore ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek pora ok 10 cm
  • 1/2 pietruszki korzeń
  • mały kawałek selera
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 małe listki laurowe
  • opcjonalnie koperek

Sposób przygotowania:

Pyszna zupka jarzynowa Edzi
W garnku zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę. Kiedy bulion się zagotuje wrzucamy liście laurowe i ziemniaki. Gotujemy ok 10 min. Warzywa obieramy i myjemy. Marchew i por kroimy w półplasterki. Pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Wszystkie warzywa oprócz kapusty dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy razem ok 10 min. Po tym czasie do zupy dodajemy kapustę pekińską oraz kminek. Całość gotujemy ok 5-7 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek.
Pyszna zupka jarzynowa Edzi
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu
Pyszna zupka jarzynowa Edzi
Marchewkę i por kroimy w półplasterki seler i pietruszkę w drobną kostkę
Pyszna zupka jarzynowa Edzi
Kiedy ziemniaki się gotują dodajemy pokrojone warzywa
Pyszna zupka jarzynowa Edzi
Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowana kapustę pekińską