Pyszne chrupiące rogale drożdżowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

mój pierwszy w życiu kulinarny sukces :-)

Pyszne chrupiące rogale drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne chrupiące rogale drożdżowe

 

  • 600 gram mąki tortowej
  • 350 ml wody letniej
  • 1 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Pyszne chrupiące rogale drożdżowe
1. Do dużego wiaderka plastikowego wsypujemy mąkę tortową, sól, cukier. Mieszamy.Dodajemy olej. 2.W osobnym rondelku rozpuszczamy drożdże w chłodnej wodzie. Przelewamy do wiaderka, bardzo dokładnie ugniatamy na elastyczne ciasto. 3. Wiaderko okrywamy dokładnie ściereczką ( ja prócz tego nakryłam jeszcze dwoma kołdrami bo w domu zimno miałam) 4. Czekamy 1 godzinę aż ciasto urośnie. 5. Wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło, a następnie na 4 części. 6. Każdą część zwijamy tworząc rogale. 7. Wykładamy odpowiednią ilość w zależności od wielkości blachy podsypaną mąką pszenną. Smarujemy żółtkiem. 8. Pieczemy w temp. 160 s.c przez 30 minut

Te cudowne rogaliki zawdzięczam dzięki recepturze  https://gotujmy.pl/rogale-z-makiem--smakowitej,przepisy,143979.html
Pyszne chrupiące rogale drożdżowe
do wiadereczka wsypujemy mąkę cukier sól olej
Pyszne chrupiące rogale drożdżowe
w chłodnej wodzie rozpuściłam drożdże w rondelku
Pyszne chrupiące rogale drożdżowe
surowe ciasto drożdżowe mój pomocnik przekroił na 4 części
Pyszne chrupiące rogale drożdżowe
surowe rogaliki posmarowałam rozmąconym żółtkiem

Tagi:

rogale