Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Żołądki z indyka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podroby są bardzo smaczne pod każdą postacią, nie każdy lubi, ale warto wypróbować. Pyszne danie Pana Stróża. Żołądki z indyka z pieczarkami podane z ryżem, nie tylko pasują jako danie obiadowe, można podać również na różne uroczystości.

Żołądki z indyka z pieczarkami

Składniki:

Żołądki z indyka z pieczarkami

 

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1 kg pieczarek
  • Cebula
  • Pieprz
  • Sól
  • Szczypta chili
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka Vegety
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Żołądki z indyka z pieczarkami

ETAP 1:

Pyszne danie  Pana Stróża

1. Żołądki myjemy, czyścimy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości z dodatkiem Vegety.

2. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

ETAP 2:

Pyszne danie  Pana Stróża

4. Grzyby łączymy z ugotowanymi żołądkami, wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy chili ewentualnie solą.

5. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy.

ETAP 3:

6. Potrawka gotowa, można podać z ryżem lub ziemniakami.

7. Smacznego.