jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Żołądki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli lubimy dania na bazie drobiowych żołądków, jak najbardziej polecam tą letnią ich odsłonę. Cukinia, pomidory, papryka doskonale się z nimi komponują.

Żołądki z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żołądki z cukinią

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Żołądki z cukinią

ETAP 1

Żołądki z cukinią
Do miękkości gotujemy żołądki

Żołądki oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Zalewamy je około ¾-1 l wody. Dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę.

ETAP 2

Żołądki z cukinią
Pokrojoną cebulę dodajemy do pomidorów

Między czasie pomidory kroimy w kostkę i przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do przysmażonych dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę. Całość dalej podgrzewamy do momentu jak dodane warzywa będą miękkie.

ETAP 3

Żołądki z cukinią
W półplasterki kroimy cukinię

Cukinię kroimy w półplasterki.

ETAP 4

Żołądki z cukinią
Cukinię delikatnie obsmażamy

Tak przygotowaną obsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku.

ETAP 5

Żołądki z cukinią
Żołądki łączymy z przygotowanymi warzywami

Do gotowych, miękkich żołądków dodajemy pomidorowy sos oraz cukinię. Całość zabielamy i zagęszczamy według uznania. Żołądki zagotowujemy, doprawiamy ostatecznie do smaku i dodajemy natkę pietruszki.


Tagi:

dania podroby