Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Danie księżniczki Sisi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie na niedzielny obiad, różne uroczystości. Idealnie pasuje do kopytek, klusek śląskich jak również ziemniaków. Bitki z mięsa wieprzowego z warzywnym sosem.

Danie księżniczki Sisi

Składniki:

Danie księżniczki Sisi

 

  • 1 szynka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki czosnku
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Danie księżniczki Sisi

ETAP 1:

Danie Księżniczki Sisi

1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.

2. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Jak mięso jest już miękkie układamy w naczyniu.

ETAP 2:

Danie Księżniczki Sisi

3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przyżywmy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki.

5. Pod koniec prużenia wlewamy przecier, ketchup, ocet i doprawiamy chili oraz czosnkiem.

ETAP 3:

6. Sos z pieczarkami i papryką układamy na mięsie.

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.