Sposób przygotowania:
Kokosowe drożdżówki z borówką
Masło stopić i przestudzić.
W innym naczyniu połowę mleka podgrzać z łyżką cukru.
Następnie wsypać łyżkę mąki, wkruszyć drożdże i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski.
W reszcie mleka rozbełtać jajka i wlać do mąki.
Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
Dopiero teraz wlać tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto.
Oprószyć je mąką i zakryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki.
Zwinąć roladę i ciąć plastry.
Ślimaczki układać na blaszkach ( u mnie 2 z wyposażenia kuchenki ) i posmarować jajkiem.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy podrosną włożyć do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut.
Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polac lukrem drożdżówki.
W innym naczyniu połowę mleka podgrzać z łyżką cukru.
Następnie wsypać łyżkę mąki, wkruszyć drożdże i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski.
W reszcie mleka rozbełtać jajka i wlać do mąki.
Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
Dopiero teraz wlać tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto.
Oprószyć je mąką i zakryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki.
Zwinąć roladę i ciąć plastry.
Ślimaczki układać na blaszkach ( u mnie 2 z wyposażenia kuchenki ) i posmarować jajkiem.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy podrosną włożyć do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut.
Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polac lukrem drożdżówki.
zewa