ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Pyszne kotlety jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedne z naszych ulubionych kotletów nie mięsnych czyli kotlety jajeczne. Bardzo lubimy na obiad z marchewką i ziemniakami lub same z surówką na zimno.

Pyszne kotlety jajeczne Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pyszne kotlety jajeczne

 

  • jajka 20 sztuk "M",
  • bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
  • bułka tarta 1 szklanka,
  • cebula 2 sztuki większa+1 łyżeczka smalcu+1 łyżeczka cukru,
  • jajka 3 sztuki "M",
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • sól 1,5 łyżeczki,
  • natka pietruszki 1 pęczek,
  • mąka 1 szklanka do obtaczania,
  • smalec 1/2 kostki do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyszne kotlety jajeczne
Jajka ugotowane na twardo obrać, na kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać.

Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić. Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony nadmiar mąki strzepać.

Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony.
Pyszne kotlety jajeczne
Cebula posypana ciut cukrem ma lepszy smak.
Pyszne kotlety jajeczne
Bułka odciśnieta z wody i bułka tarta zwiąże masę jajeczną.
Pyszne kotlety jajeczne
Natka pietruszki doskonale smakuje w jajecznych lotletach.
Pyszne kotlety jajeczne
W woreczku mąka nie sypie się na okołóo i nie trzeba myć talerza.
Pyszne kotlety jajeczne
Pyszne kotlety jajeczne
Pyszne kotlety jajeczne