Sposób przygotowania:
Pyszne kotlety jajeczne
Jajka ugotowane na twardo obrać, na kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać.
Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić. Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony nadmiar mąki strzepać.
Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony.
Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić. Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony nadmiar mąki strzepać.
Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony.