selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Pyszne lasagne według Selenki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dosyć praco- i czasochłonna potrawa, ale warto potem usłyszeć westchnienia spod podniebienia rodzinki ;) Mimo, że nie jestem doświadczoną kucharką uwielbiam przygotowywać lasagne .

Pyszne lasagne według Selenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne lasagne według Selenki

 

  • mięso wołowe (udziec, skrzydło wołowe) 1,5- 2 kg)
  • cebula, czonek
  • masło, mąka, jajko,
  • przecier pomidorowy/passata 2 x 500 ml lub 2 x 700 ml
  • makaron lasagne 500 g
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • trochę wermutu/ czerwonego wina
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • trochę pokrojonej papryczki chili (ususzonej) lub pieprzu cayenne w proszku
  • opakowanie parmezanu tartego 200g
  • opcjonalnie mozzarella 150

 

Sposób przygotowania:

Pyszne lasagne według Selenki
Mięso wołowe mielimy w maszynce do mięsa. Przesmażamy na oliwie z oliwek, gdy zmieni mięso ściemnieje dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki oraz zeszkloną na maśle i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy wody gdy mięso będzie się wydawać suche. Dodajemy trochę brandy/wina czerwonego, odparowujemy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos pomidorowy Na 2 łyżkach oliwy z oliwek wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, dodać passatę pomidorową lub przecier pomidorowy, dodać przyprawy jak sól, pieprz,bazylię, oregano. Gotowy sos dodać do mięsa. Beszamel: 10 łyżek przesmażyć krótko, nie spalić. Dodać 10 łyżek mąki, trzepaczką rozbełtać by nie było grudek, na koniec dodać mleko, ciągle mieszać i dodać przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.Gdy sos zgęstnieje odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodać 1 jajko, rozbełtać. W naoliwionej brytfannie układamy 4 warstwy na przemian: makaron (są wersje do obgotowania inne nie, ten do obgotowania dajemy do wody z oliwą, i przenosimy na lniane ściereczki)układamy na zakładki, na makaron sos pomidorowy z mięsem wołowym, na to sos beszamelowy i parmezan na górę. I tak czterokrotnie. Na samej górze dajemy 12 łysek masła (nabieramy bokiem łyżki). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 220-240 stopni przez 10 minut. Potem wyciągamy i nakłuwamy widelcem do samej brytfanny by masło z góry się tam wlało. Potem jeszcze na 30 minut na zwykłe pieczenie (góra i dół). Wyciągamy jak przypiecze się ładnie góra z parmezanem. Można również na ostatnie 30 minut ułożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę. 
Pyszne lasagne według Selenki
Zmielone mięso wołowe duszone z przecierem pomidorowym
Pyszne lasagne według Selenki
Sos beszamelowy- pamiętać, by często mieszać na wolnym ogniu
Pyszne lasagne według Selenki
Układanie płatów lasagne na zakładkę gwarantuje, że lasagne się nie rozpadnie
Pyszne lasagne według Selenki
A tak się prezentuje gotowe danie- dla naszej 5-tki to obiad na 2 dni