Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem
Sos: Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy. Dodajemy żółtko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Warstwa mięsna: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Dodatkowo: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Całość: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - sos - makaron - mięso - ser - sos - makaron - mięso - serPieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Dodatkowo górę możemy posmarować jeszcze koncentratem wymieszanym z odrobiną szczypiorku czy też innych ziół!Smacznego!
Warstwa mięsna: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Dodatkowo: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Całość: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - sos - makaron - mięso - ser - sos - makaron - mięso - serPieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Dodatkowo górę możemy posmarować jeszcze koncentratem wymieszanym z odrobiną szczypiorku czy też innych ziół!Smacznego!
kołczu
jaNina
2milutka