kunia_080286

kunia_080286

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

pyszny jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny najlepiej go podawać na ciepło z ubitą na sztywno śmietaną

pyszny jabłecznik

Składniki:

pyszny jabłecznik

 

  • 8-10 jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostke margaryny

Sposób przygotowania:

pyszny jabłecznik
wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść(prócz jabłek oczywiście;). średnią kulke z ciasta włożyć do zamrażarki na kruszonkę. resztą wyłożyc blachę (wysmarowaną margaryną). Obrane jabłka potarkować udusić na ogniu i wyłożyć na ciasto.Ubic pianę na sztywno z białek dodając po trochu 1 szklankę cukru i wyłożyć na jabłka. Na wierzch potarkować ciasto z zamrazarki i do piekarnika na 1 godzine 180 stopni