ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest bardzo delikatny, aromatyczny, na spodzie z herbatników i z kruszonką z wafelków i płatków kukurydzianych ma ciekawy smak.

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką

 

  • jajka "M" 10 sztuk,
  • cukier 1 szklanka,
  • budyń śmietankowy 2 opakowania,
  • śnieżka bita śmietana 1 opakowanie,
  • twaróg z wiaderka 1,5 kg-wiaderko 1 i 1/2,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • herbatniki 250 gram,
  • wafelki w czekoladzie 6 sztuk,
  • płatki kukurydziane 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką

ETAP 1:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką
Jajka wielkości "L" wystarczy 6 sztuk.

Jajka z cukrem ubić mikserem do białości na najwyższych obrotach z 4 minuty.

ETAP 2:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodać 1,5 wiaderka twarogu, budyniem śnieżkę, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką
Można dodać ciastka kruche pokruszone, lub inne ciastka.

Dwie formy 25x24 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża forma 34x25 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, większa forma dla męża do pracy, masę serową dodać do foremek.

ETAP 4:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką

Do miski wsypać płatki pokruszyć wafelki, wymieszać.

ETAP 5:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką

Kruszonką posypać serniki i delikatnie dłonią przycisnąć do sernika.

ETAP 6:

Sernik pieczony na herbatnikach fajną kruszonką

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić.