Sposób przygotowania:
Sernik pieczonyETAP 1:
Z podanych składników na stolnicy posiekać siekaczką lub nożem do połączenia składników, forma silikonowa 20x11 cm, forma stalowa 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wylepić na dnie form, po nakłuwać widelcem, schować do lodówki na godzinę, przed pieczeniem nakryć folią i obciążyć kaszą owsianą lub fasolą, grochem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i podpiec z 5 minut, wystudzić.
ETAP 2:
Żółtka, cukier, olejek waniliowy ubijać do białości z 8 minut na dużych obrotach.
ETAP 3:
Dodać twaróg z wiaderka, startą skórkę z cytryny i połączyć składniki.
ETAP 4:
Wsypać budyń, śnieżkę i połączyć w robocie składniki.
ETAP 5:
Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie wmieszać w masę serową.
ETAP 6:
Masę przełożyć do form z podpieczonym spodem, piec około 50- minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku, większa forma była na poczęstunek w pracy męża.
ETAP 7:
W kąpieli wodnej stopić czekolady truskawkowe, dodać śmietanę i wymieszać.
ETAP 8:
Polewą polać serniki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy.