Sposób przygotowania:
Pyszny śliwkowy placek
Na początku w garnuszku stopić margarynę.Roztopioną zdjąć z ognia i ostudzić.Następnie w misce utrzeć na puszystą masę 2 jajka, 1 żółtko, cukier puder i mleko. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Najlepiej przy użyciu miksera.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.Połówki śliwek poukładać na cieście.
Z jednego pozostałego białka ubić sztywną pianę. Dodać biały cukier i jeszcze raz ubić. Pianą pokryć śliwki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec placek 50 minut.Smacznego.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.Połówki śliwek poukładać na cieście.
Z jednego pozostałego białka ubić sztywną pianę. Dodać biały cukier i jeszcze raz ubić. Pianą pokryć śliwki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec placek 50 minut.Smacznego.