gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Pyzy wg gottrina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ulubione danie ślązaków i nie tylko.

Pyzy wg gottrina

Składniki:

Pyzy wg gottrina

 

Sposób przygotowania:

Pyzy wg gottrina
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy 1/3 ziemniaków. Gdy już się ugotują odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Masę przekładamy na sitko i odciskamy sok do podstawionej miseczki. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlewamy go. Osad mieszamy z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, mąką, pieprzymy i solimy. Z masy formujemy nieduże kuleczki i robimy na koniec palcem dziurę na środku.Gotujemy w garnku osoloną wodę, a następnie wrzucamy przygotowane pyzy i gotujemy ok 5-8 min od momentu kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy i przelewamy zimą wodą. Najlepiej smakują z słoniną albo boczkiem .

Tagi:

jajko jajka