Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem mielonymMielenie ziemniaków
Na samym początku ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (najlepsze jednak będą te ugotowane dzień wcześniej). Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa.
Przygotowanie farszu
Cebulę obieramy i siekamy w drobniutkie piórka i szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy do niej mięso mielone (ja użyłam wieprzowego) i wszystko dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotowy farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Przygotowanie ciasta
Z mielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek zagniatamy jednolite ciasto. Musimy bardzo dokładnie połączyć składniki. Następnie rolujemy w długi "wąż". Dzielimy na porcje. Mi z tych proporcji wyszło 20 średnich sztuk.
Rolowanie pyz
Z przygotowanego mięsnego farszu tworzymy kuleczki (dokładnie tyle samo ile mamy porcji ciasta u mnie 20) układamy na porcji ciasta i zaklejamy tworząc kulkę.
Gotowanie
Gotowe pyzy gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2 - 3 min do wypłynięcia kulek (czas zależy od ich wielkości) . Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i polewamy tłuszczem np. ze skwarzonej słoniny aby się nam nie skleiły.
Serwowanie
Pyzy podajemy na ciepło polane odrobiną tłuszczyku ze skwarkami lub sosem np. pieczarkowym. Wszystko wedle upodobań
Smacznego :)
zbysiowa
Magdalena88
niezły kąsek