marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pyzy z żółtym serem i mielonym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać, połowę ugotować i odcedzić,część zetrzeć,zmieszać z mąką ziemniaczaną.Wymieszać.Nadziewać serem i mięsem.Zalepić. Gotować.

Pyzy z żółtym serem i mielonym.

Składniki:

Pyzy z żółtym serem i mielonym.

 

  • 2 kg.ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 30 dag.sera żółtego,
  • 1/4 mąki ziemniaczanej,
  • 80 g.mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego,
  • łyżka kminku,
  • łyżka czarnuszki,
  • łyżka mielonej ostrej papryki,
  • pieprz ziołowy,
  • sól.
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pyzy z żółtym serem i mielonym.
Ziemniaki obrać,opłukać i połowę ugotować w osolonym wrzątku,a część zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć wyciskarką.Trochę ostudzić,zrobić w misce miejsce na mąkę ziemniaczaną i starte ziemniaki i zmieszać całość rękoma i robić kluski,przyklepywać i nakładać farsz z zmielonego drobiowego mięsa i startego żółtego sera,który wcześniej doprawić.Kluski z farszem zalepić i wkładać na osolony wrzątek.Gotować z 15-20 min..aż wypłyną na powierzchnię.Wtedy wyjmować je łyżką cedzakową na płaskie talerze i polewać tłuszczem z siekaną i zeszkloną wcześniej cebulką.