sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Pyzy z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię pyzy. Wychodzą smaczne.

Pyzy z mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyzy z mięsem mielonym

 

  • składniki:
  • ciasto:
  • 75 dag ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • farsz:
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem mielonym
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i 2 jajka. Całość zagniatamy. Przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Ciasto formujemy na wałek i kroimy na kawałki. Z każdego kawałka formujemy mały placek i wkładamy farsz. Dobrze zlepiamy formujemy kulki. Gotujemy w wrzącej wodzie, lekko osolonej około 10-15 minut. Ugotowanej podajemy z podsmażonym boiczkiem i cebulką. Smacznego
Pyzy z mięsem mielonym
Pyzy gotujemy 10-15 minut w wrzącej