Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pyzy z mięsem wg Stenki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyzy to danie dość pracowiite, ale warto się skusić i zrobić raz na jakiś czas. Na nadzienie można wykorzystać mięso pozostałe z obiadu.

Pyzy z mięsem wg Stenki

Składniki:

Pyzy z mięsem wg Stenki

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem wg Stenki
Na nadzienie mozna wykorzystać mięso pozostałe z rosołu lub ugotować specjalnie. Zemleć przez maszynkę, dodać podsmazoną jedną cebulę, doprawić pieprzem i solą. Ziemniaki ugotować i ostudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę. Drugą część ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć sok przez płucienko. Odcisnęty wodę pozostawić, żeby się ustała, a nastepnie wodę wylać, a pozostałą na dnie skrobię dołożyć do ziemniaków. Zmieszać zimniaki gotowane z surowymi i wyrobić. Odrywać po kawalku ciasta, spłaszczyć na ręce, nałożyć nadzienie i zlepiać. Uformować pyzy w kształcie kuli lub podłużne.Gotować 1o minut od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami i cebulką.

Tagi:

mięso