Sposób przygotowania:
Pyzy z pieczonym mięsem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy 1 jajko i doprawiamy do smaku pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz utłuczone, przestudzone ziemniaki. Zagniatamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Spłaszczamy je, nakładamy farsz, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z podsmażonym boczkiem.
Z podanych składników wyszło mi 18 sztuk.
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz utłuczone, przestudzone ziemniaki. Zagniatamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Spłaszczamy je, nakładamy farsz, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z podsmażonym boczkiem.
Z podanych składników wyszło mi 18 sztuk.