Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pyzy z pieczonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedawno zostało mi trochę pieczonej karkówki z obiadu i postanowiłam przyrządzić z niej pyzy. Wyszły pyszne.

Pyzy z pieczonym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z pieczonym mięsem

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z pieczonym mięsem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy 1 jajko i doprawiamy do smaku pieprzem.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz utłuczone, przestudzone ziemniaki. Zagniatamy ciasto.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Spłaszczamy je, nakładamy farsz, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z podsmażonym boczkiem.

Z podanych składników wyszło mi 18 sztuk.
Pyzy z pieczonym mięsem
Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju.
Pyzy z pieczonym mięsem
Do cebuli dodajemy mięso i smażymy przez chwilę.
Pyzy z pieczonym mięsem
Do sporej miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Pyzy z pieczonym mięsem
Dodajemy jajko oraz utłuczone, przestudzone ziemniaki. Zagniatamy ciasto.