Sposób przygotowania:
Pyzy z nadzieniem z kapustą i czuszką
Ziemniaki i cebulę obrać i opłukać,cebulę posiekać i zeszklić na maśle,a ziemniaki ugotować,odcedzić,przecisnąć lub utłuc. Ostudzić w misie,wyjąć część masy na wierzch i dodać 1/4 startych ziemniaków osobno i ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej oraz wymieszać ręką na gładką masę. Kapustę kiszoną wyjąć na sitko i odsączyć,a czuszkę opłukać i przekroić na wzdłuż usuwając nasiona i drobno posiekać. Zmieszać w misce kapustę kiszoną z posiekaną czuszką,cebulką odsączoną z tłuszczu i kminkiem. Z masy ziemniaczanej,odrywać nieduże kawałki,uklepać na dłoni i nakładać łyżeczką nadzienie,tyle,aby można było zalepić go w środku pyzy. Wkładać łopatką cedzakową pyzy na lekko wrzącą i osoloną wodę. Gotować,aż pyzy wypłyną na wierzch ok.10-12 min.Następnie wyjąć,odsączając z wody i kłaść na talerze płaskie.
ana9
marietta
ana9
Szybka odpowiedź:) Nie doczytałam, surowe ziemniaki też są tylko ja robię w proporcjach pół na pół.P