marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pyzy z nadzieniem z kapustą i czuszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyzy z nadzieniem z kapustą i czuszką.

Pyzy z nadzieniem z kapustą i czuszką

Składniki:

Pyzy z nadzieniem z kapustą i czuszką

 

  • 1,5 kg.ziemniaków,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 średnie lub duże czuszki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 20 dag.masła do smażenia,
  • kminek,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pyzy z nadzieniem z kapustą i czuszką
Ziemniaki i cebulę obrać i opłukać,cebulę posiekać i zeszklić na maśle,a ziemniaki ugotować,odcedzić,przecisnąć lub utłuc. Ostudzić w misie,wyjąć część masy na wierzch i dodać 1/4 startych ziemniaków osobno i ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej oraz wymieszać ręką na gładką masę. Kapustę kiszoną wyjąć na sitko i odsączyć,a czuszkę opłukać i przekroić na wzdłuż usuwając nasiona i drobno posiekać. Zmieszać w misce kapustę kiszoną z posiekaną czuszką,cebulką odsączoną z tłuszczu i kminkiem. Z masy ziemniaczanej,odrywać nieduże kawałki,uklepać na dłoni i nakładać łyżeczką nadzienie,tyle,aby można było zalepić go w środku pyzy. Wkładać łopatką cedzakową pyzy na lekko wrzącą i osoloną wodę. Gotować,aż pyzy wypłyną na wierzch ok.10-12 min.Następnie wyjąć,odsączając z wody i kłaść na talerze płaskie.

Tagi:

kapusta