MamaNaMedal

MamaNaMedal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Pyzy z pasztetką od MamyNaMedal

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Swojskie domowe pyszne pyzy ziemniaczane z dodatkiem skwarków oraz pasztetki w środku jako nadzienie.

Pyzy z pasztetką od MamyNaMedal

Składniki:

Pyzy z pasztetką od MamyNaMedal

na ciasto do pyz

  • 10-15 ziemniaków ( w zależności od ilości osób )
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • 1 jajo
  • dowolnie kawałek pasztetki
  • opcjonalnie słonina na skwarki

Sposób przygotowania:

Pyzy z pasztetką od MamyNaMedal

ETAP 1:

Pyzy z pasztetką od MamyNaMedal
prawidłowo wyglądające przygotowanie składników na ciasto pyzowe

1.Ziemniaki obieram,kroję w kosteczkę,płukam,zalewam czystą wodą, solę ,gotuję do miękkości.

2.Odcedzam z wody i ubijam dokładnie tłuczkiem.

3.Ziemniaki wyjmuję na blat i czekam aż będą ciepłe nie gorące.

4. Wbijam jajo, dosypuje mąki i całość bardzo dokładnie ugniatam.

Robienie pyzy

Pyzy z pasztetką od MamyNaMedal
Tak powinna wyglądać pyza z nadzieniem w środku

1. Z ugniecionego ciasta urywam kawałek i robię kulkę.

2. W kulce robię wgniecenie wkładam kawałeczek pasztetki i kulkuję ponownie.

Gotowanie/Podawanie

Tak przygotowane pyzy wrzucam na wrzącą wodę i gotuję do momentu wypłynięcia wszystkich na wierzch.

Wyciągam na talerzyk i ozdabiam skwarkami do smaku.


Tagi:

dania kluski